29/05/2018, 15:30

Barbecueweer? Houd het veilig en plezant met onze preventietips!

Een stralende zomerse dag? Dan is de kans groot dat je de barbecue bovenhaalt. Barbecueën met familie en vrienden is dan ook leuk, maar helaas lopen elk jaar mensen hierbij ook brandwonden op. Bereid je BBQ goed voor en houd het veilig met onze tips.

Gevaar bij barbecue voorkomenJaarlijks komen meer dan 100 mensen op de spoedafdeling van een ziekenhuis terecht nadat ze gewond zijn geraakt tijdens het barbecueën. De meeste brandwonden ontstaan door een omvallende BBQ of door het aanraken van het hete barbecuetoestel of een brandend kooltje. Verder is ook vooral het verkeerd aanmaken van de BBQ een oorzaak van brandwonden. De meest ernstige ongevallen gebeuren wanneer er brandspiritus, petroleum of benzine gebruikt wordt, waarop een explosie kan volgen.  

Houd je BBQ plezant met volgende veiligheidsmaatregelen

Waar?

  • Plaats de BBQ in een open ruimte: 
    • blijf uit de buurt van de woning, het tuinhuisje, bomen, de haag of ander materiaal dat gemakkelijk in brand kan schieten. 
    • op een camping plaats je het toestel ver bij de tenten vandaan. Let op met loshangende tentzeilen.
  • Steek de BBQ nooit binnen aan. 
  • Gebruik het toestel op een plaats waar er voldoende verluchting is om CO-vergiftiging te voorkomen.
  • Zet de BBQ niet op een tuintafel maar op een stevige, stabiele ondergrond die niet in brand kan vliegen (bv. beton, asfalt).
  • Vaak zijn het kinderen die brandwonden oplopen doordat ze tegen de BBQ aanlopen. Houd kinderen op afstand en wijs hen op de gevaren. Ook huisdieren houd je uit de buurt. 
  • Plaats de BBQ uit de wind. Vonken die wegvliegen, kunnen brand veroorzaken.

Materiaal?

  • Neem spiesen met een houten handvat; zo verbrand je je niet.
  • Gebruik een vleestang om het vlees te draaien of op te scheppen.
    • Prik niet in het vlees: dat spat en geeft extra vlammen.
  • Draag sowieso altijd een schort en bakhandschoenen
  • Vermijd zwemkledij, synthetische en/of te ruim zittende kleding. 
  • Houd een emmer water of zand, een brandblusapparaat of een blusdeken bij de hand.

Gedrag?

  • Laat het barbecuetoestel nooit onbewaakt achter. Leg het nodige gerief en eten op voorhand klaar, zodat je het toestel niet moet verlaten.
  • Maak het toestel altijd eerst schoon voor je het aansteekt. 
  • Volg bij het aansteken de instructies van de fabrikant correct op.
  • Verplaats de BBQ nooit wanneer hij al is aangestoken of wanneer hij nog warm is.
  • Drink niet als je bakt. Ook wie bakt, is BOB!

Veiligheidsmaatregelen barbecue

Bronnen

Fidea gebruikt cookies om uw gebruikservaring op de site zo aangenaam mogelijk te maken. Een van de cookies die we gebruiken, is essentieel voor een goede werking van de site. U kan alle cookies verwijderen en blokkeren, met uitzondering van de essentiële cookies. Daardoor kunnen delen van de site mogelijks niet optimaal werken. Hier vindt u meer informatie.

Hieronder kan u aanduiden of u al dan niet instemt met het gebruik van verschillende soorten cookies: